Sanatate

Legea nr. 123/2012 Energie electrica

LEGEA Nr. 123/2012 energiei electrice şi a gazelor naturale
M.Of. nr. 485 din 16.7.2012
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 3
Înţelesul unor termeni şi expresii

1.client eligibil
2.client final
3.client noncasnic
4..client casnic
5.client vulnerabil
6. contract de furnizare a energiei electrice

25.furnizare de energie electrică – activitatea de vânzare de energie electrică către clienţi, precum şi alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aflate în proprietatea furnizorului;

48.piaţa de energie electrică – cadrul de organizare în care se tranzacţionează energia electrică şi serviciileasociate;

50.piaţa cu amănuntul de energie electrică – cadrul organizat în care energia electrică este cumpărată de clienţii finali, în vederea satisfacerii consumului propriu de la furnizori sau producători;

Art. 7
Autoritatea de reglementare

(1) ANRE este organizată şi funcţionează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică.
(2) Organizarea, funcţionarea, competenţele şi atribuţiile ANRE sunt stabilite potrivit legii.

Art. 20
Piaţa de energie electrică

(1) Piaţa de energie electrică este compusă din piaţa reglementată şi piaţa concurenţială, iar tranzacţiile cu energie se fac angro sau cu amănuntul.
(2) Creşterea ponderii pieţei concurenţiale se realizează gradat, prin asigurarea accesului pe această piaţă pentru cât mai mulţi participanţi, producători, furnizori şi clienţi finali

Art. 21
Participanţii la piaţa de energie electrică

(1) Participanţii la piaţa de energie electrică trebuie să respecte regulile de funcţionare a acesteia, prevăzute prin ordine, decizii şi avize favorabile emise de autoritatea competentă şi să efectueze plăţile pentru energia electrică şi serviciile de care beneficiază, rezultate din tranzacţiile efectuate în conformitate cu aceste reguli, la termenele scadente prevăzute în contractele încheiate între părţi.
(2) Participanţii la piaţa de energie electrică şi structurile operaţionale asociate sunt: producătorul, operatorul de transport şi de sistem, operatorul pieţei de energie electrică, operatorul de distribuţie, furnizorul şi clientul


Art. 22
Funcţionarea pieţei reglementate de energie electrică

(1) Furnizarea de energie electrică în condiţiile reglementate se realizează pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a clienţilor prevăzuţi la art. 55 alin. (1) până la data de 31 decembrie 2013 pentru clienţii noncasnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici.

Art. 23
Funcţionarea pieţei concurenţiale

(1) Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu.
(2) Pe piaţa concurenţială, tranzacţiile comerciale se fac angro sau cu amănuntul, conform reglementărilor ANRE, iar preţurile se formează în baza cererii şi ofertei, ca rezultat al unor mecanisme concurenţiale.
(4) Pe piaţa concurenţială cu amănuntul, furnizorii vând energie electrică clienţilor finali prin contracte bilaterale, la preţuri negociate sau stabilite prin oferte-tip.


Art. 52
Furnizarea energiei electrice

(1) Furnizarea energiei electrice este activitatea prin care persoana juridică titulară de licenţă comercializează energie electrică clienţilor. Pentru furnizarea energiei electrice la clienţi se încheie un contract, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Energia electrică furnizată clientului se facturează de către furnizor, conform reglementărilor ANRE şi prevederilor legale în vigoare.
(3) Sunt interzise consumul şi furnizarea de energie electrică fără încheierea contractului de furnizare, cu excepţia situaţiilor reglementate în mod distinct de către autoritatea competentă.

Art. 57
Obligaţiile furnizorului

(1) Furnizorul trebuie să pună la dispoziţia clienţilor casnici puncte unice de contact, conform reglementărilor ANRE, pentru informarea acestora cu privire la drepturile acestora, la legislaţia în vigoare şi la căile de soluţionare a litigiilor în cazul unor dezacorduri sau plângeri.
(2) Furnizorul trebuie să pună la dispoziţia clienţilor casnici mai multe modalităţi de plată a energiei furnizate şi să permită acestora să opteze pentru oricare dintre acestea.



Art. 58
Obligaţia de contractare

(1) La cererea scrisă a unui client final, furnizorul este obligat să comunice, în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condiţiile de furnizare a energiei electrice, care conţine, obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare, elaborat în conformitate cu reglementările emise de autoritatea competentă.
(2) Contractul de furnizare încheiat în baza prevederilor alin. (1) este valabil o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă convenită de părţi.

CAPITOLUL VI
Preţuri şi tarife

Art. 75
Tipurile de preţuri şi tarife. Fundamentarea acestora

(1) Pentru activităţile desfăşurate în sectorul energiei electrice se aplică următoarele preţuri şi tarife:
a) preţuri rezultate din mecanismele concurenţiale ale pieţei de energie electrică;
b) tarife reglementate pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie a energiei electrice;

c) tarife/preţuri reglementate pentru furnizarea de energie electrică clienţilor prevăzuţi la art. 55 alin. (1),   până la eliminarea acestora;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu